Kişisel Verilerin Korunması

 

ÇOCUKLARIMIZIN KİŞİSEL VERİLERİNİN KORUNMASI İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?

 

Günümüzde çocuklar interneti ve sosyal medyayı yaygın bir şekilde kullanmaktadır. İnternet ve sosyal medyanın yaygın kullanımı bilgiye erişimi kolaylaştırmakta,  çocuklarımızı eğlendirmekte ve sosyalleştirmektedir. Bununla birlikte ebeveynler tarafından denetlenmeyen, kontrol edilmeyen bir kullanım sürecinde de çocuklarımız fiziksel, duygusal ve davranışlar konusunda problemler yaşayabilmektedir.

 

Sosyal medyada ve internette kişisel verilerin farkında olmadan yapılan paylaşımlar ile çocuklarımız taciz, siber zorbalık, uygunsuz materyallere erişim ve doğrudan pazarlamanın muhtemel olumsuz etkileri başta olmak üzere, birtakım riskler ile karşı karşıya bırakabilmektedir.

 

Çocuklar, herhangi bir kişi ya da uygulamada kişisel verileri istendiği takdirde, kendisine bilgi verilmesi gerektiğini bilmeli ve anlamadığı konularda başta ebeveynleri olmak üzere, büyüklerine başvurmaya teşvik edilmelidir. Ayrıca, çocuklar, başta sosyal medya aracılığıyla paylaştıkları fotoğraf ve bilgilerin başkaları tarafından kullanılamayacağını ve böyle bir durumu engellemeye hakkı olduğunu bilmelidir.

Çocuklara, internet ortamında tanıştıkları kişilerin her zaman dost canlısı olmayacakları, güvenilmeyecekleri ve bu kişilerin fotoğraf, video ve okul gibi bilgilerini istemeleri durumunda, bunları paylaşmadan önce tekrar düşünmeleri gerektiği anlatılmalıdır. Benzer bir şekilde, başkalarına ait verileri kullanırken, örneğin başkalarının da bulunduğu fotoğrafları paylaşırken, ilgili kişiden izin alması gerektiği çocuklara anlatılmalıdır.

Ebeveynler tarafından çocuk adına sosyal medya hesaplarının açılması ve paylaşımlarda bulunulması kişisel verilerin alenileştrilmesine ve internet ortamında kötüye kullanıma sebep olmaktadır. Söz konusu hesapların açılması için bir kez daha düşünülmesi gerekmektedir. Çocuklarımız için yaptığımız paylaşımların herkese açık olmamasına özen göstermeliyiz. Çocukların kişisel verilerinin korunması için ebeveynlere düşen en önemli görev, kişisel verilerin korunması alanında çocukları bilgilendirmek, onlara yol göstermek ve onların davranışlarını denetlemektir. Çocuklar, ebeveynleri tarafından sosyal medya ve internet gibi ortamlarda yalnız bırakılmamalıdır. Muhakkak internet ve tarayıcılarda çocuklarımızı denetim altında tutacak uygulamalar kullanmak gerekmektedir.

 

 

 

Mehmeh Akif İlkokulu Rehberlik Servisi

 

 

17-04-2024



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 0  kişi beğendi